Meteorologu jaunākā prognoze Jāņiem galīgi neiepriecina

Pēc Global Forecast System (GFS) šī brīža prognozēm, 23. jūnijā Latvijas teritoriju skars ciklons, kas ievērojami ietekmēs laika apstākļus. Sinoptiķis Jānis Trallis mikroblogošanas vietnē “X” raksta, ka šī ciklona dēļ gaidāms pārsvarā mākoņains laiks ar ievērojamu nokrišņu daudzumu daudzviet visā valstī.

Šajā dienā maksimālā gaisa temperatūra sasniegs tikai +13 līdz +17 grādus pēc Celsija, kas ir ievērojami zemāka par jūnija vidējiem rādītājiem.

Trallis uzsver, ka laika apstākļi var ievērojami mainīties, jo ciklona radītie laika apstākļi var būt ļoti mainīgi un neprognozējami. Iedzīvotājiem ieteicams sagatavoties lietainam un vēsam laikam, plānojot savas aktivitātes un izvēloties atbilstošu apģērbu, lai izvairītos no nepatīkamām situācijām.

Ciklona ietekmē mākoņainais laiks un lietus var ietekmēt arī satiksmes apstākļus, tādēļ autovadītājiem un ceļotājiem jāņem vērā iespējamās slidenas brauktuves un samazināta redzamība. Jānis Trallis aicina sekot līdzi laika prognozēm un būt uzmanīgiem, īpaši tiem, kas plāno ceļot vai piedalīties āra pasākumos.

Lai gan cikloni vasaras mēnešos nav retums, šādas vēsas un lietainas dienas var ietekmēt lauku darbus un atpūtas plānus. Zemniekiem un dārzkopjiem ieteicams pārskatīt savus darbus, ņemot vērā gaidāmos nokrišņus, kas var ietekmēt ražas kvalitāti un lauka darbus. Tiem, kas plāno brīvdienas dabā, jābūt gataviem mainīt plānus un pielāgoties laika apstākļiem, izvēloties piemērotas aktivitātes telpās.

Laiks mainīsies strauji:

Naktī uz 24. jūniju laika apstākļi sāks mainīties, un no rietumiem Latvijas teritorijā ieplūdīs skaidrāks gaiss. Šī pāreja radīs ievērojamas izmaiņas atmosfērā, kas daudzviet varētu izraisīt skaidrāka laika parādīšanos. Tomēr, kā norāda sinoptiķis Jānis Trallis, dažviet Latvijā vēl iespējami īslaicīgi nokrišņi, īpaši piekrastes reģionos un vietās, kur atrodas reljefa īpatnības, kas veicina mitruma uzkrāšanos.

Šī skaidrošanās būs saistīta ar ciklona pārvietošanos tālāk uz austrumiem, atverot ceļu augstākā spiediena apgabalam no rietumiem. Gaisa temperatūra naktī nedaudz pazemināsies, bet tas būs saistīts ar mākoņu daudzuma samazināšanos, kas ļaus vairāk siltuma izstarot atpakaļ atmosfērā. Neskatoties uz to, rīta stundās laiks kļūs jūtami patīkamāks, un daudzi Latvijas iedzīvotāji varēs baudīt saulaināku laiku.

Jānis Trallis tomēr uzsver, ka laika prognozes vienmēr ir saistītas ar zināmu nenoteiktību. Meteoroloģiskie modeļi regulāri tiek atjaunoti, ņemot vērā jaunākos datus, tādēļ prognozes var mainīties. Dažādi faktori, piemēram, vēja virziena un ātruma maiņas, var ietekmēt mākoņu pārvietošanos un nokrišņu intensitāti. Tādēļ iedzīvotājiem ieteicams sekot līdzi jaunākajām laika ziņām, lai būtu gatavi jebkurām izmaiņām.

Noslēgumā, Jānis Trallis mikroblogošanas vietnē “X” aicina visus būt uzmanīgiem un pielāgot savas dienas aktivitātes gaidāmajiem laikapstākļiem, lai saglabātu drošību un komfortu, neskatoties uz nelabvēlīgajiem apstākļiem.